همانطور که میدانید مدتها از عرضهی کنسول بازی PS3 گذشته و همهی بازیخورها کم و بیش منتظر رونمایی و عرضهی نسخهی بعدی کنسول بازی سونی هستند. در مورد مشخصات PS4 و قابلیتهای آن در چند ماه گذشته شایعات مختلفی بر سر زبانها افتاده بود تا اینکه بالاخره سونی مشخصات کنسول بازی خود را رسماً منتشر کرد. اما سوال مهمی که همیشه در ذهن بازیخورها و علاقهمندان مطرح میشد، این بار هم مطرح شده است. در این مقاله میخواهیم به این سوال بپردازیم که PS4 از نظر قدرت پردازشی چگونه است و در رقابت با کامپیوترهای هم قیمت خود چه عملکردی خواهد داشت.
در کنفرانس رونمایی از پلی استیشن 4 بالاخره مشخص شده که با سختافزاری قدرتمند و جالب روبرو خواهیم شد، البته سایر رقبا و مخصوصاً مایکروسافت هم بی کار ننشستهاند و قرار است محصولات خوبی وارد عرصهی رقابت کنند. اما سوال اصلی این است که پلیاستیشن 4 با توجه به سختافزارهای امروزی تا چه حد قدرتمند است؟
پردازندهی اصلی
ابتدا به پردازندهی اصلی که شامل 8 هستهی جگوار است میپردازیم. این پردازندهی سفارشی نتیجهی همکاری سونی و یکی از دو سازندهی بزرگ پردازنده یعنی ایامدی است، لیتوگرافی آن 28 نانومتری میباشد و در سه ماههی دوم سال 2013 وارد بازار پیسیها خواهد شد. در حقیقت جگوار یک APUی (ترکیب پردازندهی اصلی و پردازنده گرافیک) کم مصرف میباشد که برای تبلتها و نوتبوکها در نظر گرفته شده است.
هستههای جگوار از نظر معماری بهینهتر از نسل قبلی یعنی بابکت هستند، بدین معنی که بنابر ادعای سازنده، تعداد IPC یا دستورات اجرا شده در هر سیکل کلاک حدود 15 درصد بیشتر خواهد بود.
سرعت هستهها 1.8 گیگاهرتزمیباشد و 2 مگابایت حافظهی کش سطح 2 برای هر یک از هستهها به صورت مشترک در نظر گرفته شده است. هستههای جگوار از مجموعه دستورات مختلفی مثل SSE 4.1 و 4.2، AES، CLMUL، MOVB، AVE6، F16C و BMI1 پشتیبانی میکنند. در جدول زیر هستههای بابکت و جگوار با هم مقایسه شدهاند:
اما 8 هستهی 1.8 گیگاهرتزی کنسول بعدی سونی در مقایسه با APUهای ایامدی برای پیسی چطور عمل میکند؟ با توجه به اینکه این پردازندهی کممصرف سرعت کلاک پایینی دارد، نسبت به رقبای فعلی که سری ترینیتی (Trinity) با هستههای پایلدرایور هستند، ضعیفتر خواهد بود. در بهترین حالت شاید بتوان آن را همردهی ترینیتیهای فعلی دانست چرا که هستههای جگوار برای تبلتها و نتبوکهای کممصرف طراحی شدهاند و توان پردازشی چندان بالایی ندارند.
8 گیگابایت حافظهی مشترک و شاید حافظهی گرافیکی
پلیاستیشن 4 دارای 8 گیگابایت حافظه است، اما این جمله کاملاً مبهم به نظر میرسد و در واقع مشخص نشده که کدام حافظه موردنظر بوده است. بسیاری بر این باورند که منظور از 8 گیگابایت حافظهی GDDR5، حافظهی سیستم بوده اما این برداشت غلط است چرا که GDDR5 مخفف Graphics Dual Data Rate بوده و به حافظهی کارت گرافیک مربوط میشود. احتمالاً پاسخ این است که حافظهی ذکر شده اشتراکی است و در نتیجه حدود 7.25 گیگابایت حافظه برای پردازشهای پسزمینه باقی میماند.
یکی از کاربردهای چنین حافظهی حجیمی برای مواقعی است که از کنسول برای پخش کردن ویدیوهای 4K و ستتاپباکس استفاده میشود. در بازیها 8 گیگابایت حافظه به عنوان بافر کارت گرافیک بسیار زیاد است و کارت گرافیک باید توان پردازشی فوقالعادهای داشته باشد تا چنین بافری را مدیریت کند. در غیر اینصورت ممکن است همین حافظهی بالا پاشنه آشیل سیستم باشد.
از نظر قیمت نیز حافظهها در سالهای اخیر مرتباً با کاهش قیمت مواجه شدهاند و در حال حاضر برای خرید ماژولهای 8 و 16 گیگابایتی، به ترتیب حدود 30 و 70 دلار بودجه کافی است.
بنابراین حافظهی 8 گیگابایتی پلیاستیشن 4، مشخصهی فوقالعادهای به نظر نمیرسد.
پردازندهی گرافیکی با معماری GCN 2.0 محصولی از ایامدی
همانطور که میدانید، مهمترین مشخصهی یک کنسول یا کامپیوتری که برای بازی در نظر گرفته شده، کارت گرافیک یا پردازندهی گرافیکی آن است. پلیاستیشن 4 از پردازندهی گرافیکی نسل بعدی ایامدی با معماری GCN 2.0 استفاده میکند. با توجه به مشخصات منتشر شده، در این پردازنده 18 واحد پردازشی مستقر شده که در مجموع 1152 پردازندهی استریم را مهیای انجام محاسبات گرافیکی مینماید.
قدرت پردازشی چنین پردازندهای در انجام محاسبات اعداد اعشاری 32 بیتی یا به عبارتی دارای یک رقم دقت، 1.84 ترافلاپس است. پهنای باند حافظه در حالتی که فرکانس موثر 5.5 گیگاهرتز باشد نیز 176 گیگابیت در ثانیه است. برای هواداران کنسولهای بازی، چنین ارقامی بسیار هیجانانگیز هستند اما در دنیای پیسی، چنین ارقامی چندان فوقالعاده به نظر نمیرسند.
مقایسهای بین پردازندهی گرافیکی معرفی شده و HD 7850 داشته باشیم تا همه چیز روشن شود. HD 7850 دارای 16 واحد پردازشی است که در مجموع 1024 پردازندهی استریم را گرد هم آورده است.
اگر تعداد پردازندههای استریم کارت گرافیک HD 8850 ایامدی طبق آنچه شایع شده و شاید لو رفته است، 1536 عدد باشد، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که پردازندهی گرافیکی پلیاستیشن 4 چیزی ضعیفتر ازHD 8850 است و حتی سرعت هسته و حافظهی آن نیز به مراتب کمتر خواهد بود.
با توجه به تصویر زیر مشاهده میکنید که توان پردازشی HD 7850 و HD 8850 به ترتیب 1.76 و 2.99 ترافلاپس میباشد و پردازنده گرافیکی پلیاستیشن 4، تنها کمی بیشتر از HD 7850 قدرت دارد.
لذا موقعیت نسبی پردازندهی گرافیکی پلیاستیشن 4 در مقایسه با کارت گرافیکهای فعلی را در نمودار زیر مشخص کردهایم:
نتیجهگیری
در این بررسی به این نتیجه رسیدیم که سختافزار پلیاستیشن 4 در هنگام عرضه نسبت به پیسیهای هم قیمت چندان قابل توجه نیست و حتی میتوان اینگونه اظهار کرد که یک پیسی با قیمت مشابه به راحتی پلیاستیشن 4 را شکست میدهد. طبق شایعات قیمت کنسول بعدی سونی بین 430 و 530 دلار خواهد بود و در یک بررسی مشابه سیستمی متشکل از قطعات زیر با پلیاستیشن 4 مقایسه شده است:
- پردازنده: FX 6300 ایامدی به قیمت 130 دلار
- کارت گرافیک: GTX 660 به قیمت 230 دلار
- حافظه: 8 گیگابایت Crucial Ballistix Tactical LP به قیمت 53 دلار
- مادربورد: گیگابایت GA-970A-DS3 به قیمت 80 دلار
- هارددیسک: سیگیت 500 گیگابایتی به قیمت 53 دلار
- باقی تجهیزات سیستم: 50 دلار
مجموع قطعات چنین سیستم قدرتمندی 600 دلار هزینه خواهد داشت که هنگام عرضهی پلیاستیشن 4 ارزانتر خواهد شد و تقریبا به قیمتی مشابه پلیاستیشن خواهد رسید. از آن مهمتر عرضهی کارت گرافیکهای سری 700 انویدیا و سری 8000 ایامدی است که قدرت پردازشی به مراتب بالاتری دارند، البته بدون اینکه هزینهی بیشتری داشته باشند. بنابراین بازیخورها از همین حالا به فکر تهیه یک سیستم با چند کارت گرافیک موازی و پردازندهای با هستههای زیاد و سرعت کلاک بالا هستند.
اما نکتهی پایانی کنترلر و به طور کلی واسط کاربری یک کنسول بازی است که در موفقیت آن تأثیر زیادی دارد. اگر کنترلر خوب کمپانی سونی را هم به مشخصات جالب کنسول بعدی سونی اضافه کنیم، شاید بتوان سختافزار نه چندان قوی آن را نادیده گرفت و به جای یک پیسی ارزانقیمت سراغ آن رفت. البته این موضوع را نیز باید در نظر داشت که مهمترین عامل در موفقیت هر کنسول بازی، عناوین بازی های مربوط به آن است که سونی در کنفرانس معرفی پلی استیشن 4 نشان داد که برنامه گسترده ای برای معرفی بازی های مختلف و متنوع سازگار با پلی استیشن 4 دارد، بازیهایی که برخی از آن ها هرگز برای پیسی منتشر نخواهند شد.
منبع : زومیت