پیش از عرضه گلکسی اس 4 اخبار ضد و نقیض بسیاری در رابطه با صفحه نمایش این تلفن منتشر شده بود، برخی از مشکلات تولید صفحه نمایش AMOLED با تراکم 441 پیکسل در اینچ خبر میدادند و برخی دیگر باور داشتند که سامسونگ پرچمدار امسال خود را با صفحه نمایش LCD وارد بازار خواهد کرد. اما در نهایت کرهایها توانستند به تراکم مورد نیاز برای رسیدن به رزولوشن 1080p دست یابند و به همه نشان دهند که قادر به تولید پنل AMOLED با تراکم بسیار بالا هستند. اما این همه ماجرا نیست اگر مقالات زومیت را دنبال کرده باشید، حتما اظهار نظر تخصصی DisplayMate از این صفحه نمایش را مطالعه کردهاید. سامسونگ نه تنها توانسته تراکم پیکسلها در صفحه نمایش AMOLED خود را افزایش بلکه به شکل خیره کنندهای دقت آن در نمایش رنگها و کیفیت تصویر را نیز ارتقاء داده است.
اما سامسونگ از چه ترفندی استفاده نموده تا به این تراکم پیکسلها در AMOLED برسد؟
سامسونگ در صفحه نمایش گلکسی اس 4 از روش جدیدی برای چیدمان پیکسلها بهره برده که به آن پیکسلهای الماسی یا Diamond Pixel گفته میشود. همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید سامسونگ از پیکسلهای شبیه به الماس در کنار پیکسلهای بیضی شکل استفاده نموده تا پیکسلهای بیشتری را در هر اینچ جا دهد.
این روش نیز نوعی از Pentile به شمار میرود و در آن ساب-پیکسلهای سبز دو برابر قرمز و آبی هستند. در چیدمان پیکسلها به روش RGB که در LCD ها یا برخی از صفحههای نمایش AMOLED مثل نوت 2 یا گلکسی اس 2 بکار گرفته میشوند؛ تصویر با کیفیتتری در مقایسه با چیدمان Pentile ارائه میگردد. اما از آنجایی که تراکم پیکسلها در صفحه نمایش گلکسی اس 4 فوقالعاده بالاست، مشکلات رایج صفحههای نمایش Pentile در آن قابل مشاهده نیست.
سامسونگ در صفحه نمایش اس 4 تعداد ساب پیکسلهای هر پیکسل را دو برابر نموده و چیدمان آنها را نیز به شکل الماس درآورده تا چیدمان آن با Pentile متفاوت به نظر برسد و کمتر مورد انتقاد کارشناسان قرار گیرد. البته تا اینجای کار که تمام کارشناسان بهترین رتبه را به این صفحه نمایش دادهاند.
چرا ساب پیکسلهای قرمز و آبی بزرگتر از سبز هستند؟ و چرا ساب-پیکسلهای سبز بیضی شکلاند؟
دلیل آن مربوط به راندمان هر کدام از سه رنگ اصلی است. ساب-پیکسلهای آبی حداقل راندمان را دارا هستند و این بدین معناست که تولیدکنندگان مجبور به بزرگتر کردن این ساب-پیکسلها برای رسیدن به درخشش مورد نظر هستند. اگر به تصویر بالا با دقت نگاه کنید حتما متوجه خواهید شد که ساب-پیکسل آبی حتی از قرمز نیز کمی بزرگتر است. از طرفی ساب-پیکسل سبز راندمان بسیار بالایی دارد و به همین دلیل کوچکتر از قرمز و آبی در نظر گرفته میشود. پس در نمایشگر گلکسی اس 4 هر پیکسل از 4 ساب-پیکسل سبز، دو قرمز و دو آبی تشکیل شده است.
سامسونگ در راستای افزایش حداکثری ساب-پیکسلها در صفحه نمایش، از چیدمان الماس با تقارن 45 درجه بهره برده و ساب-پیکسلهای سبز را نیز در فضای خالی بین ساب-پیکسلهای قرمز و آبی جا داده است.
در تصویر پایین میتوانید تفاوت چیدمان ساب پیکسلها در نمایشگر گلکسی اس 3 (Pentile) و LCD (چیدمان RGB) را مشاهده کنید تا بتوانید بهتر آنها را با نسل جدید پیکسلهای الماسی اس 4 مقایسه نمایید:
Pentile گلکسی اس 3 در راست و RGB در چپ
سامسونگ با فناوری خاص خود توانسته تراکم پیکسلها را در صفحه نمایش AMOLED گلکسی اس 4 به شدت افزایش داده و علاوه بر آن، کیفیت به مراتب بالاتری را نسبت به نسلهای قبلی AMOLED ارائه کند. با وجود اینکه چیدمان ساب-پیکسلها در این صفحه نمایش همچنان از نوع Pentile است. اما کیفیت تصویر آن آنقدر مطلوب است که جای هیچ نقد و شکایتی را برای کارشناسان باقی نگذاشته است.